Vauvat ja lapset

VYÖHYKETERAPEUTTINEN VAUVAHIERONTA

Vyöhyketerapeuttisessa vauvahieronnassa yhdistyy lempeä koko kehon hieronta sekä vyöhyketerapia. Se on lempeä, tehokas ja kokonaisvaltainen hoito, jossa huomioidaan synnytyksen vaikutukset, vauvan anatomia ja fysiologinen kehitys eri vaiheineen sekä varhaisen vuorovaikutuksen ja vauvan tunteiden merkitys ja oireiden taustalla olevat syyt. Oireiden taustasyiden selvittämisen kautta oireita voidaan tehokkaasti hoitaa.

Esimerkiksi synnytyksestä voi vauvan kehoon voi jäädä erilaisia jännitystiloja, jotka vaikuttavat häneen itkuisuutena, ilmavaivoina, jäykkyytenä tai syömisongelmina.

Vyöhyketerapeuttinen hieronta rentouttaa, helpottaa jännitystiloja, vilkastuttaa verenkiertoa, parantaa aineenvaihduntaa ja vastustuskykyä, vähentää stressiä ja parantaa unenlaatua.

Yleisiä vauvojen ja lasten vaivoja, joita voidaan hoitaa vyöhyketerapialla:

– koliikki, itkuisuus
– refluksivaivat, allergiat
– vatsavaivat, ummetus, turvotus, hampaiden tulo
– unettomuus, lyhyt unirytmi
– kehon jännitykset, virheasennot ja jäykkyydet
– korvatulehdukset
– oppimisvaikeudet
– ylivilkkaus, levottomuus, erityisherkät lapset

Hoito

Vauva voi tulla vyöhyketerapiaan jo kahden viikon ikäisenä. Kaikki vauvat hyötyvät hoidosta joten hierontaan kannattaa tulla vaikka ongelmia ei olisikaan. Ensimmäisellä hoitokerralla kartoitetaan hoidon tarve haastattelulla oireiden syyn selvittämiseksi, sekä tutkimalla vauvan kehon mahdolliset kireydet ja jännitykset. Hoito tehdään aina vauvan ehdoilla, joko hoitopöydällä tai sylissä, taaperoiden kanssa esim. lattialla leikin lomassa. Tarkistan hoidon yhteydessä myös suun alueen kireydet ja kielijänteen.
Vauva on hyvä syöttää noin tuntia ennen hoitoa. Hoidon aikana vauvan voi myös tarvittaessa syöttää. Voit ottaa mukaan myös vauvan/lapsen lempilelun, rievun tai kirjan.
Itkuisen vauvan olo helpottaa yleensä 2-4 lähekkäin ajoitetun hoitokerran jälkeen. Jos sinua mietityttää jokin asia, ota rohkeasti yhteyttä ennen hoitoa puhelimitse tai viestillä.

Vauvan varsinainen kehonhoito kestää yleensä noin 20-30 min iästä riippuen, hoitoaikaan sisältyy haastattelu, tutkiminen ja mukaan saat aina kotihoito-ohjeet. Hoidon jälkeen vauvan voi jäädä syöttämään hoitolaan. Taapero ikäisille, 1-2 vuotiaille suosittelen 45 min. vauvahieronta- aikaa. Lapset 3-10 v. 45 min. aikaa ja yli 10- vuotiaille 60-75 min. vyöhyketerapia aikaa.
Vyöhyketerapeuttisella hieronnalla on saatu hyviä tuloksia niin pienten kuin isompien lasten hoidossa, se sopii kaikenikäisille lapsille. ( Husin koliikkitutkimus 2019)

Hoidon esteitä ovat kuume, antibioottikuuri ja tulehdustilat sekä vakavat sairaudet ja vahva lääkitys. Myös rokotusten jälkeen on hyvä pitää 4-6 päivän tauko.