Vauvat, lapset ja raskausaika

VYÖHYKETERAPEUTTINEN VAUVAHIERONTA

Vyöhyketerapeuttisessa vauvahieronnassa yhdistyy lempeä koko kehon hieronta sekä vyöhyketerapia. Se on lempeä, tehokas ja kokonaisvaltainen hoito, jossa huomioidaan synnytyksen vaikutukset, vauvan anatomia ja fysiologinen kehitys eri vaiheineen sekä varhaisen vuorovaikutuksen ja vauvan tunteiden merkitys ja oireiden taustalla olevat syyt. Oireiden taustasyiden selvittämisen kautta oireita voidaan tehokkaasti hoitaa.

Esimerkiksi synnytyksestä voi vauvan kehoon voi jäädä erilaisia jännitystiloja, jotka vaikuttavat häneen itkuisuutena, ilmavaivoina, jäykkyytenä tai syömisongelmina.

Vyöhyketerapeuttinen hieronta rentouttaa, helpottaa jännitystiloja, vilkastuttaa verenkiertoa, parantaa aineenvaihduntaa ja vastustuskykyä, vähentää stressiä ja parantaa unenlaatua.

Yleisiä vauvojen ja lasten vaivoja, joita voidaan hoitaa vyöhyketerapialla:

– koliikki, itkuisuus
– refluksivaivat, allergiat
– vatsavaivat, ummetus, turvotus, hampaiden tulo
– unettomuus, lyhyt unirytmi
– kehon jännitykset, virheasennot ja jäykkyydet
– korvatulehdukset
– oppimisvaikeudet
– ylivilkkaus, levottomuus, erityisherkät lapset

Hoito

Vauva voi tulla vyöhyketerapiaan jo kahden viikon ikäisenä. Kaikki vauvat hyötyvät hoidosta joten hierontaan kannattaa tulla vaikka ongelmia ei olisikaan. Ensimmäisellä hoitokerralla kartoitetaan hoidon tarve haastattelulla oireiden syyn selvittämiseksi, sekä tutkimalla vauvan kehon mahdolliset kireydet ja jännitykset. Hoito tehdään aina vauvan ehdoilla, joko hoitopöydällä tai sylissä, taaperoiden kanssa esim. lattialla leikin lomassa.
Vauva on hyvä syöttää noin tuntia ennen hoitoa. Hoidon aikana vauvan voi myös tarvittaessa syöttää. Voit ottaa mukaan myös vauvan/lapsen lempilelun, rievun tai kirjan.
Itkuisen vauvan olo helpottaa yleensä 2-4 lähekkäin ajoitetun hoitokerran jälkeen. Jos sinua mietityttää jokin asia, ota rohkeasti yhteyttä ennen hoitoa puhelimitse tai viestillä.

Vauvan varsinainen kehonhoito kestää yleensä noin 20-30 min iästä riippuen, hoitoaikaan sisältyy haastattelu, tutkiminen ja mukaan saat aina kotihoito-ohjeet. Hoidon jälkeen vauvan voi jäädä syöttämään hoitolaan. Taapero ikäisille, 1-2 vuotiaille suosittelen 50 min. vauvahieronta- aikaa. Lapset 3-10 v. 45 min. aikaa ja yli 10- vuotiaille 60-75 min. vyöhyketerapia aikaa.
Vyöhyketerapeuttisella hieronnalla on saatu hyviä tuloksia niin pienten kuin isompien lasten hoidossa, se sopii kaikenikäisille lapsille. ( Husin koliikkitutkimus 2019)

Hoidon esteitä ovat kuume, antibioottikuuri ja tulehdustilat sekä vakavat sairaudet ja vahva lääkitys. Myös rokotusten jälkeen on hyvä pitää 4-6 päivän tauko.

VYÖHYKETERAPEUTTINEN RASKAUSHIERONTA

Vyöhyketerapeuttinen raskaushieronta on turvallinen ja syvärentouttava hoito odottavalle sekä synnyttäneelle äidille. Se on tehokas erikoishoito erilaisiin raskausajan ongelmiin ja kipuihin. Hoitoa voidaan tehdä koko raskausajan ja se palauttaa kehoa tehokkaasti myös synnytyksen jälkeen.

Odotusaika ja synnytys muuttavat naisen kehoa ja hormonit, kasvava vatsa ja ajatukset äitiydestä sekä synnytyksestä voivat ilon ja onnen lisäksi askarruttaa tai pelottaa. Vyöhyketerapialla voidaan hellästi tukea äidin kehoa ja mieltä sopeutumaan odotusaikaan ja raskauspahoinvointiin sekä auttaa synnytykseen valmistautumisessa.

Hoidossa koko kehoa hoidetaan lempeillä hierontaotteilla, sekä vyöhyketerapeuttisia hoitopisteitä käsitellen. Hoito tehdään yleensä kylkiasennossa tai alkuraskaudessa selinmakuulla tai puoli-istuvassa asennossa.

Hoidon vaikutuksia:
– Helpottaa kehon jännitystiloja ja kipuja, (liitoskivut, lihaskivut, jännitteet)
– Parantaa aineenvaihduntaa ja vähentää turvotusta
– Vähentää stressiä ja auttaa rentoutumaan.
– Helpottaa ja tasapainottaa erilaisia raskauden tuomia muutoksia kehossa
– Loppuraskaudessa valmistaa kehoa synnytykseen.

Synnytyksen valmistavaa, käynnistymistä stimuloivaa hoitoa
voidaan tehdä 39+0 raskausviikosta alkaen. Tämän hoidon voit valita joko rentoutus ja stimulaatio yhdistelmänä 75 min. jolloin hoidossa yhdistyy koko kehon rentouttava hieronta sekä synnytyksen käynnistymistä stimuloivien vyöhykepisteiden käsittely.
Lyhyemmässä, 60 min. hoidossa hoidetaan niska, korvat, kämmenet ja jalkaterät, sekä keskitytään synnytyksen käynnistymistä edistävien ja synnytykseen valmistavien pisteiden käsittelyyn.
Synnytyksen jälkeen hoito auttaa kehoa palautumaan raskauden ja synnytyksen jäljiltä, rentouttaa ja lievittää kipuja.
Kaikki hoidot suunnitellaan ja toteutetaan aina tilanteesi ja tarpeidesi mukaan, yksilöllisesti, lempeästi ja tehokkaasti.